Jump to content
RESET Forums (homeservershow.com)
diehard

Modified BIOS for Microserver N40L enables hidden features

Recommended Posts

karmantyu

I use that link:

http://h18004.www1.h...hp_memtool.html

...to check memory compatiility, and thats what i got:

ramecc7cpg3.jpg

Do you think there is no chance to run my 4GB sticks ? Never update BIOS - which BIOS will be the best ?

 

16Gb 2x8 Kingston KVR16E11/8I module works well with factory BIOS 07/29/2011!

http://www.kingston.com/dataSheets/KVR16E11_8I.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites
jmwills

The post that just won't die!

Share this post


Link to post
Share on other sites
ikon

The post that just won't die!

 

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
ImTheTypeOfGuy

No joke. I think everyones microserver will die before this thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ikon

No joke. I think everyones microserver will die before this thread.

 

Now there's a dreary thought :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joe_Miner

I use that link:

http://h18004.www1.h...hp_memtool.html

...to check memory compatiility, and thats what i got:

ramecc7cpg3.jpg

Do you think there is no chance to run my 4GB sticks ? Never update BIOS - which BIOS will be the best ?

16Gb 2x8 Kingston KVR16E11/8I module works well with factory BIOS 07/29/2011!

http://www.kingston....KVR16E11_8I.pdf

 

Hi Karmantyu! Glad you found some sticks that worked & thanks for the link. Were you able to use the other sticks in another build or did you send em back to HP?

 

Have you added anything else to your MicroServer? Which OS are you running?

Share this post


Link to post
Share on other sites
karmantyu

Hi Karmantyu! Glad you found some sticks that worked & thanks for the link. Were you able to use the other sticks in another build or did you send em back to HP?

 

Have you added anything else to your MicroServer? Which OS are you running?

 

Hi Joe,

 

Sincerely I don’t know what to do with the 2Gb stick delivered with the microserver. You can have it if you want it. (PM your address)

Anybody who is considering to get the KVR16E11/8I sticks I advise just wait a few days. I did not encountered any problem -some people reporting only part success with other type of 2x8Gb sticks e.g. the server booting once with 8Gb and other time with 16Gb recognized – but the server booting always with 16Gb recognized. Yesterday I run Memtest 4.0b on a six our torture and no problem at all. Memspeed was around 3850Mb/s. I am looking for some utility to check if the ECC correction is active and functioning from the CPU/motherboard side and I will report back when everything is 100% OK.

The N40L is still on the original 07/29/2011 factory BIOS and I am looking for a modified one. It is not easy to decide which one is the latest and most stable version.

  • On this forum we have diehard’s mode from 01/03/2012.
  • On overclockers.com.au we have mods from 09/06/2012 – it is for N36L but stated well working on N40L. http://forums.overcl...81&postcount=77
  • We have TheBay’s ROM from 9/29/2011

http://www.avforums....os-support.html

  • We have cmiloml’s BIOS form 10/19/2011

http://www.bios-mods...er-AMI-BIOS-MOD

Sincerely, I don’t know which one to choose. Well it would be nice to put a Microserver BIOS mod WIKI together.

Do you have any suggestion?

I have only the server stuffed with 16Gb ECC + 6x2Tb WD Green for data array + USB sticks for OS. I am still testing as you see. Planning to install FreeBSD 9 with ZFSguru’s interface and have a secure RAIDZ2 storage array. Any recommendations are welcome guys!

Edited by karmantyu

Share this post


Link to post
Share on other sites
cskenney

The version you are referring to as Diehards is the one from the Bios-mods forum. I think the majority of people in this forum that are using a modified Bios are using the version from Bios-mods (I know I am).

Share this post


Link to post
Share on other sites
ikon

was wondering if anyone would mind giving an answer to some of my questions?

 

http://homeserversho..._140#entry48426

 

You may not be getting answers because I'm not sure there are many people who're running FlexRAID on an N40L. For what it's worth, I don't think you're in danger of bricking your server.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • AnthonyB
      By AnthonyB
      New BIOS for Gen 8 Server now available that resolves Spectre vulnerability. My server is out of warranty. Anyone able to download and share?
       
      ** CRITICAL ** Online ROM Flash Component for Windows x64 - HP ProLiant MicroServer Gen8 (J06) Servers
      https://support.hpe.com/hpsc/swd/public/detail?sp4ts.oid=5390291&swItemId=MTX_13916b9b87d642bc91029439b8&swEnvOid=4184
       
      Version:2018.01.22 (5 Mar 2018)
      Fixes Upgrade Requirement:
      Critical - HPE requires users update to this version immediately.
       
      Important Notes:
      This revision of the System ROM includes the latest revision of the Intel microcode which, in combination with operating system updates, provides mitigation for Variant 2 of the Side Channel Analysis vulnerability, also known as Spectre. The revision of the microcode included in this System ROM does NOT have issues with more frequent reboots and unpredictable system behavior which impacted the previous Intel microcode which was part of the Spectre Variant 2 mitigation. Additional information is available from Intel’s Security Exploit Newsroom, https://newsroom.intel.com/press-kits/security-exploits-intel-products/.
      Firmware Dependencies:
      None
      Problems Fixed:
      Updated the Intel processor microcode to the latest version.
      Known Issues:
      None
    • Phil Croxford
      By Phil Croxford
      Hi,
       
      Not sure if this is a taboo subject?? but delete if needed.
      I have bought a Gen 10 Micro Server for my home so i can run a Plex Server in house. i have all the drivers and updates that i need from the HP website
      but gone and noticed that the Bios update i need from what i can gather i need a contract? I'm not sure what to do?
      how do i get the bios update for this server?
       
      when i bought this server its running on 5.12 version with a build date of 05/25/2017 so my bios is well out of date.
       
      can any one guide me in the right direction to get the update?
       
      thanks
    • DaMenace
      By DaMenace
      I have a simple question about my BIOS from iLo4. Look at the picture and you will see a difference in the System ROM and Backup ROM dates.

    • bennybennybenny
      By bennybennybenny
      Hey guys,
      Not sure if this is the correct section to post this, but in a bit of a pickle after attempting to flash my HP Microserver N40L to the modified bios last night.
       
      The story goes - I've had myN40L microserver for the past few years running Windows 8.1 and acting as a media server for the house. I recently upgraded a laptop I have so had a spare Samsung 840 EVO 120gb SSD that I thought I'd throw in the microserver as the boot drive. 
       
      I ghosted the existing windows install (which was on a 250gb mechanical hard drive) over to the SSD, rebooted the computer and everything was working file. When I checked the performance of the SSD using the Samsung Magician software it indicated thatt the SSD wasn't running at full speed due to AHCI being disabled. I then did a bit of research and found that SATA port 5 (normally meant for an optical drive) that the SSD was connected to doesn't run at full speed and in IDE mode. I read that the modified bios that's floating around for Microserver's can fix this.
       
      So I flashed the bios to my machine however now when I boot up it gets to the loading screen for windows and then errors and reboots. This boot loop just continues constantly with no way to get into windows.
       
      I've tried setting the hard drive mode to both IDE and AHCI in BIOS with no success, I've reverted the BIOS back to default settings, took out the CMOS battery overnight, tried to re-flash back to default HP firmware, re-flashed the modded BIOS with no drives in the server and even run the windows 8 startup repair with no success whatsoever, it just continues to error and boot loop.
       
      I did leave all 4 of my other SATA hard drives in the machine when flashing the modded bios originally so don't know if this affected it. I wish I'd just left the original BIOS on there now.
       
      Is there anything I can try to fix this? I'd really prefer not to have to reinstall windows 8 as it took me awhile to set everything up for media (Sonarr, CouchPotato, iTunes, Serviio etc).
       
      Any help is greatly appreciated.
       
      Cheers Benny
    • felt
      By felt
      Bought this ML10v2 a few months ago and have been hitting wall after wall, frustrated- putting it away for a few weeks, and then trying again. I can not get it to boot from a USB and have not figured out how to recognize and identify drives!
       
      I have gotten iLO4 working with a valid key, I have updated the SPP, registered on who knows how many HP/HPE pages, looked through the documentation- but still can't get the machine to boot to my Linux USB for installation.
       
      This seems like a basic step, but I've kind of lost my objectivity at this point and wanted to ask for help. Is there something I need to do in iLO4 to have it recognize the install media or my drives? I can't seem to make sense of the Virtual Media field.
       
      I want to install Ubuntu 16.04 Server- HP/SPP says it supports Canonical. How do I get the machine to 1) open into BIOS? is it F2/F9/F10/F11 during boot? My POST sequence never seems to get past 10%, and then 2) recognize my hard drives, no matter what number SATA cable, it doesn't see them. I can only open the iLO4 manager from another computer on my network, so I can't open it on local host like the (very helpful) Joe Stutsman videos and instruction guides suggest.
       
      Anyhow, any input on this configuration would be appreciated. I know I'm missing something, but want to exhaust all options before I return this.
       


×
×
  • Create New...