Jump to content
RESET Forums (homeservershow.com)
RobWu

Q: restoring pc from server on new disk?

Recommended Posts

RobWu

Hi all,

Maybe a silly question, but can you do a full restore of a pc, but on a new (and different sized) disk?

I have one pc that has a failing disk, and I can go the clone(zilla) disk to disk route to move the data over, and resize it to the new size.
But I was wondering if it's possible to use the USB restore stick in a way that you can do the same?
I cannot seem to find any good info on this online.

If not, this would be a nice addition to the restore tools... ;-)

 

cheers!

 

rob

Share this post


Link to post
Share on other sites
jmwills

Use a cloning tool instead. I posted something about this s few weeks ago. Will try and find it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
RobWu

Hi,

Clonezilla normally is my tool of choice, but in this case I was just wondering about the restore USB and possible 'hidden' features..... ;-)

So no worries if you can't find the post.

 

Cheers!

rob
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
schoondoggy

Paragon Backup has bare metal restore function that may do what you are looking for. For simple cloning I use Macrium Reflect.

Share this post


Link to post
Share on other sites
RobWu

Hi,

Thanks for the tip, didn't know both of them. Bookmarked for future projects ;-)

 

rob

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • TwoWheels
      By TwoWheels
      I'll try to give a l the pertainent details.
      I have a Lenovo Flex 4 1580 that came with a 512GB Liteon SSD. That drive failed, and I'm trying to replace it with a 1TB Sandisk SSD.
      I used network PE boot to launch the restore, and then used ctrl-alt-shift to run diskpart. In diskpart, I created the two partitions on the existing drive, a 1GB WINRE_DRV partition and the remainder of the disk (I think) as a primary NTFS partition (which came out to 930GB approx).
      After restoring 100% (0% remaining, more precisely), it timed out and gave this error:
      [08/19/2019 00:33:04 664] RestoreHelper::FixBootBlock: fixing boot block [08/19/2019 00:33:04 664] RestoreHelper::ExtendVolume: extending the volume [08/19/2019 00:33:27 664] Restoring ESP [08/19/2019 00:33:27 664] existing offset: 0x0, size: 0x4400 [08/19/2019 00:33:27 664] existing offset: 0x4400, size: 0xfbc00 [08/19/2019 00:33:27 664] existing offset: 0x100000, size: 0x6400000 [08/19/2019 00:33:27 664] existing offset: 0x6500000, size: 0x8000000 [08/19/2019 00:33:27 664] existing offset: 0xe500000, size: 0xe891900000 [08/19/2019 00:33:27 664] Found existing volume [08/19/2019 00:33:27 664] existing offset: 0xe89fe00000, size: 0x41000000 [08/19/2019 00:33:27 664] existing offset: 0xe8e0e00000, size: 0x1fbe00 [08/19/2019 00:33:27 664] FormatPartitionEsp called for disk \\?\PhysicalDrive0 [08/19/2019 00:33:27 664] Formatting ESP partition at offset 0x8100000 [08/19/2019 00:33:27 664] ERROR: FormatPartitionEx failed, error 0x80042405 [08/19/2019 00:33:27 664] ERROR: FormatPartitionEsp failed, error 0x80042405 [08/19/2019 00:33:27 664] RestoreHelper::T_Restore: failed to restore ESP, error 0x80042405 [08/19/2019 00:33:27 664] RestoreHelper::T_Restore: restore complete with return value 536870914 [08/19/2019 00:33:27 664] ERROR: CDialog_Restore::Completed failed, HR=0x80070002 (at func: CDialog_Restore::Completed, admin\serveressentials\backup\pc\bmr\restorewizard\dialog_restore.cpp (97) I tried the instructions in Client BMR failed for UEFI machine in advanced mode , but the calculation in powershell yielded a non-integer, negative number of -2048.74120616913. 
      Based on the article, I'm assuming that instead of padding, I need to reduce the size of SOMETHING by 2GB, but I'm not clear how to do that so it lands on precisely the same address, particularly because of my fractional results from the powershell calculation.
       
      Is there a way to determine the EXACT sizes for the WINRE_DRV, Windows, EFI, and MSR partitions from the backup itself. It seems odd that it handles what should be a straightforward restore so poorly (and manually). the Restore UI provides "human readable" sizes, but what is really needed are exact sizes in MB blocks, apparently.
       
      Thanks for your assistance. This was my primary client machine and I really need it back!
       
       
       
       
    • MarkFlagman
      By MarkFlagman
      Hi, everyone!
      Hoping someone can help me out with this one!
      I have a simple RDS setup of 2 servers. One is the connection broker/gateway etc (RDS001), and the other is the session host (RDS002). These are both Server 2012 R2, in the same OU, with the same GPO's applied.
      I am using HP T510 clients (running ThinPro 5.2), with an RDP connection to the farm address (rds.domain.local). The connection is working fine, however usb devices (ie memory stick) will not redirect to the session host. All the redirection options in the collection properties are ticked. Audio redirects to the client with no problem. 
      I have also tried connecting directly to the session host (RDS002) with no difference. 
      I believe the redirect settings on the T510 to be correct, as if i set up another rdp connection from the client to another server or even the connection broker (RDS001) , the usb device i have plugged to the client redirects fine. 
      So, it seems as though it is only the session host (which is where i actually want to redirect a device to..lol) having this problem. 
      However, if i connect to the session host from a windows 10 pc, everything redirects as expected - just not from the t510!
      Any help appreciated!
    • judgeschambers
      By judgeschambers
      Hello, 
       
      Per my signature, I have WHS 2011 installed on a HP N54L that I built and have had in service since March 2013.  I have a CorsAir  60Gb SSD HD running on SATA #5 with the modded bios to allow  WHIS to install  on this small OS hard drive.
      I have a WD PCI-e USB 3.0 card with a 3 yr old Seagate Backup Plus 2Tb drive connected that WHS places the Server OS backups to. 
      The problems:
      With Windows updates, the 60 gb SSD has only 5 gb space available and I'm getting warnings as such. So, I want to install a new Sandisk 240 gb SSD to replace it.  When I run the WHS Server disk, the restore server OS process either locks up looking for the files on the Seagate usb drive or does not discover the files and the scan just runs and runs.   
      The processes:
      I remove all my storage drives from the N54L four bays.  Swap the old 60gb OS SSD for the new 240 GB SSD Plug in my LG portable DVD drive into the rear USB 2.0 and use it to spin the WHS disc Connect the Seagate Backup Plus USB 3.0 Drive to the N54L (this is where it takes four paths and all fail) (bios is configured prior for proper boot sequence of DVD first, new OS SSD 2nd) Since USB drives are backwards compatible, if it is connected to the N54L 2nd remaining 2.0 USB from boot up (post screen shows the DVD, the new SSD and the Segate USB Drive), I select Restore Files in the back up menu the screen goes black except for the WHS background image. Sits and never resolves.  Or leave the Seagate USB drive unconnected until I get to the Restore Files menu, connect, then select restore files/etc. The  scanning for back  up files dialog runs this time and never finds the files. Only way to get out is to hard reboot the server.  Same as #2 but skip the  initial file search and click advanced. Connect the USB  dirve and then click refresh and nothing shows up. Click scan and it too will run forever and not see the drive with the backup files.  Or resort to installing the PCIe drivers via a thumb drive and then connect the drive to the PCIe USB 3 and it will not recognize it in the list. Click search and it searches without success.   
      I'm thinking I need to transfer the WHS OS Backup files on the Seagate Backup Plus USB drive onto another bare hard drive and insert into one of the N54L HD bays and see if it will then find the backup files. Thus eliminating the whole USB 3/2 interface. 
       
      Thoughts?  
      Thanks in advance. 
    • Moreplavec
      By Moreplavec
      I have new Gen8 and installed SSD do 5th bay, trying to boot via USB Grub. But i can't get it to work. I switched in BIOS to USB boot and tried to install Ubuntu server 16 + /boot set to USB drive, partition created on USB (ext3). Not working.
       
      So i deleted all and tried to install Proxmox to SSD, without problem. Then i used tutorial to create USB bootable https://jarrodla.blogspot.cz/2014/04/hp-microserver-gen8-boot-from-5th-sata.html but again, no luck. I tried to create another three USB flash drives, still not booting, USB is skipped to next medium.
       
      Please, can you help me what's crucial to USB to be working as GRUB loader to boot from SSD? Thanks!



×
×
  • Create New...