Jump to content
RESET Forums (homeservershow.com)
taylorwmj

AP Setup Advice in New Home (O-M vs Unifi)

Recommended Posts

schoondoggy

That was my next question, what does the rest of your network look like. :-)

The O-M throughput limit/issue is present with Ethernet backhaul in use as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites
taylorwmj

That's a feat I have about the OM product is its lack of speed. That's been one thing I couldn't find good real world info on. Not that I don't trust you, but any links?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
schoondoggy

In the thread I posted above, two people were having speed issues with O-M. Both were toping out at 125Mb/s. One guy contacted O-M support and was advised that 125Mb/s was the current limit, but it would get faster with future firmware releases. O-M has great support, you should email them to see what they have to say. You shouldn't trust me, I don't own the product. I am just sharing what I have heard. :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
taylorwmj

Well I got my OM5P-AC's today, got one configured and hooked up and....

 

UNDERWHELMED

 

The UI is nice and everything is laid out logically, but boy is speed SLOOOOOW. I'm topping out locally at 65 mbps on 5GHz at about 5 feet away with no interference. I see that same bottleneck with the internet too. Being on the opposite side of my house (and down a floor) from my latest gen Time Capsule I'm still able to get about 298/110 over the internet and nearly 800 symmetrical locally. Don't know why everyone on here just raves about OM when they have these types of speed constraints.

Share this post


Link to post
Share on other sites
schoondoggy

Off topic, I was born and raised in WI, what part of the state are you in?

Share this post


Link to post
Share on other sites
taylorwmj

I currently live just west of Madison. I work for a software company on the west side (not Epic). I'm originally from the Fox Valley though and got my BBA from UW-Oshkosh. Whereabouts were you from?

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
schoondoggy

Up north of Menomonie, dairy farm north of Boyceville, graduated from UW-Stout, live on the east side of the Twin Cities.

Share this post


Link to post
Share on other sites
taylorwmj

Don't know where Boyceville is, but my sister went to school at Stout (talk about a drive from the Fox Valley). In regards to where I live now, I was actually lucky enough that my wife let me choose neighborhoods purely based upon where we could get fiber to the home service!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
taylorwmj

Been dealing with OM support the last few days. Like the support, just wish they actually replied faster. Did get these 2 responses from them tho. Not getting my hopes up that the 6.2 upgrade actually comes anytime soon since apparently they have been promising that (as well as improved AC speeds) to customers since late winter/early spring. 

 

 

Our access points have many added features like a captive portal, DNS masquerading, Layer 7 data analytics, mesh, traffic shaping, and more. These features allow us to provide better internet access in areas serving larger groups and creating large area networks with roaming.

However, they do come at a price as a typical wifi access points without these features may offer faster speeds. With the 6.2 firmware we are going to be offering the ability to disable some of these advanced features, to help speed up service.

 

 

The 6.2 firmware is close to release but we are still in the process of testing it or quality assurance. We expect to have this new firmware released in the early fall, but we do not have an exact date for the firmware release.

We have only initial testing and it shows that the OM5P-AC could see speeds at least double what they are now, maybe faster. However, we may see faster speeds, however until we have a final firmware version I will not have exact numbers.

The speeds you are currently seeing are exactly what I would expect to see for these access points.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Similar Content

    • JROrtiz
      By JROrtiz
      I've been banging my head for a few days now trying to figure this out and I've run out of ideas. Hoping the very intelligent crew here can help me out.
       
      I have a Drobo 5N and a Synology RS816 on my network, both of which have been working without issue for quite some time now. I've always connected to both via Windows Explorer by simply going to the network address i.e., \\N5 and \\SYN (sample names). 
       
      I recently got a new desktop which is where the issues are coming up. When I try to go to \\N5, it results in a message saying it cannot find that location. However, \\SYN works just fine. What's strange is that I can see and manage the Drobo through the Drobo Dashboard software. What could be preventing Windows from seeing the Drobo on the network? 
       
      I've already enabled the SMB 1.x protocol, ensured the workgroup names are the same, rebooted both the machine and the Drobo, made sure network sharing is enabled, and even did a fresh install to ensure that some program I installed didn't cause the issue. Every other machine I have can access the Drobo without issue. It's just this new desktop, and everything is running Windows 10.
       
      Another strange phenomenon that I discovered is that if I go to "\\DROBO" (verbatim, not a sample name) it leads me to the Synology. Where is Windows getting the mapping from that it is directing that address to the Synology?
       
      This is driving me nuts so any advice would be greatly appreciated.
    • Jason
      By Jason
      Have been running a Windows DHCP server on home WSE12R2 box for quite some time behind my Sophos UTM firewall. Also allowed me to seamlessly run Windows Deployment Services at home. WDS just worked.
       
      But if I needed to make a particular LAN IP address exception on the firewall, I had to 1.) create a Windows DHCP server reservations AND 2.) create a network definition for that IP on the Sophos UTM box. 2 steps. Not very efficient; was sure I was doing something incorrectly...
       
      Tried to migrate to Sophos UTM running the DHCP Server, but now WDS doesn't work. LAN devices can no longer PXE boot. Seems possible. Many guides. None have proven especially successful.
       
      Is it possible to run a Windows DHCP server and have Sophos UTM import DHCP reservations instead of maintaining 2 unique entries for each IP reservation (one in Windows DHCP, another on Sophos UTM box)?
       
      What is best practice?
       
       
      Sent from my iPhone using Tapatalk
    • donschmidt
      By donschmidt
      Good morning.  I've just  purchased a home still under construction and plan to have CAT6 installed throughout the living areas. I'm hoping that someone can advise me as to the specific quality/specs of cable that I should use.
      Thanks and Happy New Year.
    • Joe_Miner
      By Joe_Miner
      I've been looking at the Intel Compute Stick BOXSTK1AW32SC and was wondering if anyone here has experience with that and if the Intel AC 7265 built into it is backwardly compatible with older N and A,B wifi?
    • heavy21
      By heavy21
      I want to optimize the performance and security of my home network of servers, PCs, laptops printers, smartphones, TVs, etc.  Current network appliances include layer 2 and 3 switches (Cisco small business) and Linksys router.  I’m looking to replace the Linksys with a security (pfSense) router appliance (w/OpenVPN).  I will also be adding security cameras and a NVR to the network.
       
      The gigabit network is straightforward in structure with all Ethernet connections hanging off the24 port switch connected to the cable modem and router except a cascaded 8 port switch in a room to provide 4 Ethernet connections in a room with only one data port.  Wireless connections presently come off the Linksys but will eventually come off the to-be-purchased security/router appliance with a wireless card.  I don’t see more than 100 devices in total for the whole network.  No VLANS and no sub-netting.  All hardware supports IPv6.
       
      Hardware line up is:
      Dual Zeon server w/RAID 10 of 24 TB of storage, 64GB memory
      Cisco managed switches layer 2 and 3
      HPEX495 server
      Workstations, Desktops, Laptops, Tablets, iPads
      Printers
       
      Software line up is:
      Windows Server Essentials 2012 R2, single domain controller, storage and file server duties
      Windows 10 Pro all non-server Intel computing devices
      PLEX server for streaming audio and video to display units
      Office 365
       
      From what I’ve read so far, it appears that I need to incorporate an IP addressing scheme for clients and servers on the network.  It would also appear that I need to implement VLANS and/or sub-netting to protect access to certain files and security footage, provide guest networking with future consideration for electronic door locks and some sort of server based media distribution to various display devices,
      What are best practices on assigning client and server devices to IP ranges, fixed or dynamic IP addresses?  Do I need to assign clients or servers to IP ranges?  What are the considerations in establishing sub-nets over VLANS or vice versa?  I’m pretty sure I want to restrict access to cameras and their security footage and personal files on my workstation.
       
      Thanks for any resources and advice provided.
       


×
×
  • Create New...