Jump to content
RESET Forums (homeservershow.com)

​ HP Microserver gen 8 fan speed - all you need to know


Recommended Posts

interesting behaviour on speed here:

i have upgraded my CPU to E3-1265v2 using stock cooling. normally everything is alright, altough fan speeds in general seem to be low, never going above 25%.

but today i did run memtest: after 10+ minutes memtest was showing that the cpu temp was 80 C. in ILO exhaust temp went above 50 C and even the CPU temp in ILO increased to 51 C (normally its stuck at 40 C, no matter the real temp reported by OS).

but my fan speed stayed at 15% !! so i have rather cancelled the memtest after 25% to avoid damaging my system (i assume CPU throttling would have kicked in, but still).

 

my low fan speeds seem to be exactly the opposite other users are compalining about, not sure what is wrong. my system is installed in the basement, but ambient temp is around 20 C

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...
  • Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Jochem

    10

  • Shonk

    8

  • tezray

    5

  • scorpi2ok2

    5

Top Posters In This Topic

Popular Posts

CURRENT AS OF JUNE 2016 Tested on HP Microserver Gen 8 - BIOS J06 11/02/2015   This is a small write-up to those newcomers who want to know "it-all" about the unfamous fan speed, related to the AHC

Yes. Plus the items from the other three bullets in the 'requirement' list..   But... you probably could circumvent all requirements except for one: Suppose you would know how the AMS driver is comm

I run in ahci mode and my fan is 9% most of the time 7% on a cold day 11% on a warm day   its running at 9% this second in the uk   its also running a 1240 v2 16gb of ram, and has 20 drives (9 i

Posted Images

darkydark

Long time lurker, first time poster :)

 

I just recently got my hands on Microserver Gen8 and loaded it up with all the spares i had at home (xeon1230v2, 16gb, 4x2TB HDD + 500GB SSD).

 

And ofcourse none of my HDD-s are "HP" so fan was being an ass. Luckily good people of internet/reddit "hacked" ilo4_273 and gave us fan control, played with it and you can increase and decrease speed with some few SSH commands.

 

As soon as ILo would register "4-HD Max" sensor fan would ramp up to 50% but only if i had 5 drives installed, with 4 drives in any order it would be almost dead silent.

 

 

So to any1 who has fan issues - try this:

 

 

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...