Jump to content
RESET Forums (homeservershow.com)
LoneWolf

ProLiant ML10 v2, ML310 Gen8 v2, ML30 - which is right for you?

Recommended Posts

Darkk

I just looked at the pics of ML310e Gen8 v2 on the website and noticed the two PSU with small fans.  Those things are going to be noisy and probably can't be adjusted.

 

Just giving you heads up.

Share this post


Link to post
Share on other sites
LoneWolf

I just looked at the pics of ML310e Gen8 v2 on the website and noticed the two PSU with small fans.  Those things are going to be noisy and probably can't be adjusted.

 

Just giving you heads up.

 

That is only if you get the hot-swap power supplies, which are in the Build-To-Order configurations.

 

The standard power supply is similar to the ML10 v2.  Note that the ML30 Gen9, like the ML310e Gen8 v2 also offers the dual (redundant) hot-swap power supply configuration, but most configurations come with the standard.

 

In that way, the ML30 Gen9 and ML310e Gen8 v2 are actually quite versatile; their configuration ranges from small business into smaller enterprise deployments, all dependent on needs.  For the normal home server user though, the single (non-hotswap) power supply is more than enough.  Most of us do not need a hot-swap configuration for our power supplies either, though the Gen8 hotswap units can be found for relatively reasonable prices on eBay.  I found no need (or desire) to add them to my server.

 

I would add comparative images, but I'm still not being allowed to put images into posts for some reason, like I used to.

Edited by LoneWolf

Share this post


Link to post
Share on other sites
gibster

 

I would add comparative images, but I'm still not being allowed to put images into posts for some reason, like I used to.

 

Me too. I wonder why a moderator or Dave or someone hasn't commented on this yet? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
schoondoggy

How are you trying to post pictures? I use imageshack.us.

Share this post


Link to post
Share on other sites
LoneWolf

I'm trying even to link URLs.  I just get that the image format is not supported.  It's never about the link.

 

I've done drag-and-drop, same issue.  Image shows until I try to post.  Be it JPG or PNG,  Heck, I'd do a screenshot of it, but, well...you know.

 

I work with the exact same forum software somewhere else (well, post on it) and no issues.  My strong suspicion is that it's a permissions issue; as a moderator SD, it might not be an issue for you.

Share this post


Link to post
Share on other sites
cskenney

Me too. I wonder why a moderator or Dave or someone hasn't commented on this yet? 

Dave looked at this a few weeks ago and found a permissions issue.  I think he thought that fixed the issue.  He will need to look further.

 

Here is an image from a URL

385358_508409089208376_1038862858_a.jpg

 

I also tried a drag and drop (which I never do anyways) and it won't allow it.  It shows the image but it won't save it (or post it).  I have a thought on why this may be happening but I will have to dig around.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
gibster

Dave looked at this a few weeks ago and found a permissions issue.  I think he thought that fixed the issue.  He will need to look further.

 

Here is an image from a URL

385358_508409089208376_1038862858_a.jpg

 

I also tried a drag and drop (which I never do anyways) and it won't allow it.  It shows the image but it won't save it (or post it).  I have a thought on why this may be happening but I will have to dig around.

 

Thanks for the reply. We'll keep our eyes out for a fix :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
LoneWolf

One additional note to add for ML10 v2 people.

 

If you are willing to lose 5.25" bays, HP offers an LFF drive-enablement kit, HP Part # 8122480-B21 .

 

This will convert your top two 5.25" bays into a kit that holds 6 LFF (2.5") drives.  A quick price check showed it at about $55USD.

 

9nz4_xlarge.jpg

This leads to a couple of interesting notes:

 

1)  Clearly, this means there's an oversight of some sort in HP's QuickSpecs about RAID controller support, because the B120i controller does not support six drives.  Also note this specified in the QuickSpecs:

 

NOTE:  Supports RAID 0/1/10 only. No FBWC support. For FBWC, a standup Smart Array Controller card must be configured.

 

Admittedly, that's boilerplate language for the B120i controller (and is also likely found in the Microserver Gen8 and ML310e Gen8 v2 documentation), but it stands to reason another controller must be used, and that HP (whether you as an enthusiast are going to or not, that's another matter) would prefer you use one of their controllers.

 

2)  Personally, I think you're way better off having the best of most worlds and getting a 4 x 2.5" IcyDock.  It fits in a single 3.5" bay, letting you keep the optical drive.  And, if you get the ToughArmor version, you can fit slightly larger height drives; Western Digital makes WD Reds in a 1TB 2.5" form-factor, and Velociraptors in 600GB/1TB models, also in the same form factor; I used two 80GB 2.5" Velociraptors in RAID-0 in my N40L-N54L in their slim-optical/2 x 2.5" ToughArmor model when I had them.

 

Whether this changes your mind on anything, tough call.  The part number is listed as specific to the ML10 v2 (not to say you wouldn't find it might fit in the ML310e or the ML30).  But, it's a noteworthy mention.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Blipstar

Excellent post :D took me a while to read the post due to so many references in different places but after reading the 3rd time it's clear to me I'm going to upgrade my Microserver Gen 8 to the ML310e v2 due to it using v3 processor I also have many available to me at work for personal upgrades due to EOL equipment laying around and already have 16gb DDR3 so will be a cheap upgrade with huge benefits.

Share this post


Link to post
Share on other sites
jshorr24

Hello this is my first post.  Excellent information.  I have one comment/question.....as a long time HP server user, this ML10 v2 is the first server I've seen that requires you to lock the case under normal operation.  In other words as far as I can tell you can't remove the key from the lock in the unlocked position.  It's not a terribly big deal but if the key ever was lost that would be a major pita. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...